USDA Forest Service National Sawyer Training: Developing Thinking Sawyers

TRAIN THE TRAINER AGENDA

Train-the-Trainer

Day One

Module	Lesson	Length	Time
Introductions		45 minutes	9:00 am – 9:45 am
Train the trainer		30 minutes	9:45 am – 10:15 am
Question and answer		15 minutes	10:45 am – 11:00 am
Break		15 minutes	11:00 am – 11:15 am
Module 1: Introduction to Saw Operations	NA	90 minutes	11:15 am –12:45 pm
Lunch			12:45 pm – 1:45 pm
Module 1: Introduction to Saw Operations (continued)	NA	(continued)	
Evaluations/debrief		15 minutes	1:45 pm – 2:00 pm
Question and answer		15 minutes	2:00 pm – 2:15 pm
Module 2: Chain Saw Basics, Maintenance, and Operation	2.1 Chain Saw Basics, Maintenance, and Operations	75 minutes	2:15 pm – 3:30 pm
Break		15 minutes	3:30 p.m. – 3:45 p.m.
Evaluations/debrief		15 minutes	3:45 p.m. – 4:00 p.m.
Question and answer		15 minutes	4:00 p.m. – 4:15 p.m.
Module 2: Chain Saw Brushing, Limbing, and Bucking	2.2 Chain Saw Brushing, Limbing, and Bucking	75 minutes	4:15 p.m. – 5:30 p.m.
Evaluations/debrief		15 minutes	5:30 p.m. – 5:45 p.m.
Question and answer		15 minutes	5:45 p.m. – 6:00 p.m.

USDA Forest Service National Sawyer Training Developing Thinking Sawyers

TRAIN THE TRAINER AGENDA

Day Two

Module	Lesson	Length	Time
Module 2: Chain Saw Directional Felling	2.3 Chain Saw Directional Felling	90 minutes	8:00 a.m. – 9:30 a.m.
Break		15 minutes	9:30 a.m. – 9:45 a.m.
Evaluations/debrief		15 minutes	9:45 a.m. – 10:00 a.m.
Question and answer		15 minutes	10:00 a.m. – 10:15 a.m.
Module 3: Crosscut Saw Basics	3.1 Crosscut Saw Basics	60 minutes	10:15 a.m. – 11:15 a.m.
Evaluations/debrief		15 minutes	11:15 a.m. – 11:30 a.m.
Question and answer		15 minutes	11:30 a.m. – 11:45 a.m.
Lunch		60 minutes	11:45 a.m. – 12:45 p.m.
Module 3: Crosscut Saw Limbing and Bucking	3.2 Crosscut Saw Limbing and Bucking	75 minutes	12:45 p.m. – 2:00 p.m.
Break		15 minutes	2:00 p.m. – 2:15 p.m.
Module 3: Crosscut Saw Directional Felling	3.3 Crosscut Saw Directional Felling	90 minutes	2:15 p.m. – 3:45 p.m.
Evaluations/debrief		15 minutes	3:45 p.m. – 4:00 p.m.
Questions and answer		15 minutes	4:00 p.m. – 4:15 p.m.
Day 2 Bin Item Discussion		45 minutes	4:15 p.m. – 5:00 p.m.

Day Three

Module	Lesson	Length	Time
Module 4: Ax Basics, Maintenance, and Use	N/A	60 Minutes	8:00 a.m. – 9:00 a.m.
Question and answer		15 minutes	9:00 a.m. – 9:15 a.m.

USDA Forest Service National Sawyer Training: Developing Thinking Sawyers

TRAIN THE TRAINER AGENDA

Module	Lesson	Length	Time
Evaluations/debrief		15 minutes	9:15 a.m. – 9:30 a.m.
Module 5: Fireline Operations	N/A	45 minutes	9:30 a.m. –10: 15 a.m.
Break		15 minutes	10:15 a.m. – 10:30 a.m.
Question and answer		15 minutes	10:30 a.m. – 10:45 a.m.
Evaluations/debrief		15 minutes	10:45 a.m. – 11:00 a.m.
Module 6: Wedges	N/A	60 minutes	11:00 a.m. – 12:00 p.m.
Questions and answer		15 minutes	12:00 p.m. – 12:15 p.m.
Evaluations		15 minutes	12:15 p.m. – 12:30 p.m.
Lunch		60 minutes	12:30 p.m. – 1:30 p.m.
Module 7: Hung-Up Trees	N/A	45 minutes	1:30 p.m. – 2:15 p.m.
Evaluations/debrief		15 minutes	2:15 p.m. – 2:30 p.m.
Question and answer		15 minutes	2:30 p.m. – 2:45 p.m.
Break		15 minutes	2:45 p.m. – 3:00 p.m.
T3 Debrief-Q/A Session		60 minutes	3:00 p.m4:00 p.m.